Osallisuuden kehittäminen Keravalla

julkaistu 08.04.2025 kategoriassa politiikka

Artikkeli julkaistu alun perin Vihreä Kerava lehdessä. Lehti on luettavissa kokonaisuudessaan myös digitaalisesti.


Asukkaiden osallisuus on keskeinen komponentti hyvän kaupungin rakentamisessa ja demokratian vahvistamisessa.

Keravalla on kehitetty osallisuuden malleja koko sen ajan, kun olen toiminut päättäjänä viimeisten parin valtuustokauden ajan. Uusin askel tällä tiellä on osallisuusohjelma, joka tulee hyväksyttäväksi kuluvan kevään aikana.

Osallisuusohjelmassa painotetaan toiminnallista osallisuutta, eli kuntalaisille tarjotaan konkreettisia keinoja osallistua kunnan palveluiden kehittämiseen ja päätöksentekoon. Jotta osallistuminen olisi mielekästä, sen vaikutukset on tehtävä läpinäkyviksi – siksi viestintää osallistumisen vaikutuksista on lisättävä.

Asukkaiden osallistumismahdollisuuksia voidaan parantaa panostamalla avoimen tiedon lisäämiseen ja sen saavutettavuuteen. Yksi tärkeä kehitysaskel tässä on hiljattain julkaistu Keravan tietopalvelu, joka kokoaa kaupungin toimintaan liittyvää tietoa kaikkien saataville. Tällä hetkellä palvelussa oleva tieto on pääosin kaupungin ulkopuolisten tahojen tuottamaa, mutta jatkossa sen tulisi sisältää myös kaupungin itse tuottamaa tietoa.

Kynnystä osallistua tulisi madaltaa ja lähidemokratiaa lisätä. Keravalla tulisi tarkastella keinoja suoran päätöksenteon lisäämiseksi. Kohdennetut ja arkielämään liittyvät kyselyt ovat olleet suosittuja – voisiko tätä mallia kehittää edelleen niin, että palveluiden käyttäjät pääsisivät vaikuttamaan päätöksiin suoraan esimerkiksi äänestysten kautta?

Vihreä valtuustoryhmä on jo useamman vuoden ajan nostanut keskusteluun nykyisen talousprosessin ongelmia ja pyrkinyt lisäämään siihen liittyvää avoimuutta ja osallisuutta. Yhtenä konkreettisena toimenpiteenä teimme tällä valtuustokaudella aloitteen talousarvioprosessin vaihtoehtojen selvittämiseksi. Esitimme myös, että asukkaiden osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksia parannettaisiin, esimerkiksi julkaisemalla kaupunginjohtajan talousarvioesitys aiempaa laajemmin. Tämä lisäisi merkittävästi kuntalaisten mahdollisuuksia osallistua keskusteluun kaupungin keskeisimmistä päätöksistä jo valmisteluvaiheessa.

Työtä osallistumisen ja avoimuuden edistämiseksi on jatkettava myös tulevalla valtuustokaudella.

Kuva Nicole Baster, Unsplash